Kompassen
 
litteraturprojekt för högstadieskolor i Nacka

Kompassen är ett litteraturprojekt för högstadieskolor i Nacka på temat etik och moral som pågick ht 2004 och vt 2005.
Projektet drevs av Bibliotek Nacka och Nacka skolor gemensamt med bidrag från Statens kulturråd.
Vi fick 220 000 kronor att köpa ungdomsböcker till år 8. Böckerna har köpts och delats ut till samtliga högstadieskolor. Böckerna har lästs och diskuterats ute i klassrummen och avsikten har varit att speciellt diskutera etik och moral med utgångspunkt från dessa böcker.

Följande titlar skickades ut till alla medverkande skolor.

Om du klickar på någon av de markerade titlarna kan du få en del exempel på kommentarer som gjorts ute i klassrummen.
 

Kompassenläsning

Berggren: Det finns inga skridskor i öknen

Är det rätt av Fatimas pappa Ali att inte låta Fatima åka skridskor och att också säga att Fatima inte är Alis dotter.

Nej. Fatima borde få göra vad hon vill, det är ju faktiskt i Sverige dom bor nu. Ali borde väl fatta att han inte kan säga att Fatima är hans dotter fastän hon inte hållit vad hon lovat.

Jag tycker att den här boken är jättebra. Vill ha en fortsättning av Fatimas liv, alltså fler böcker om henne.

Inget namn         

Bredow: Hur kär får man bli

Katrin och Adam blir kära i varandra. Men Katrin säger till Adam att det inte skulle funka för Frida är kär i honom och hon respekterar det.

Jag undrar om det är rätt av Katrin att stöta bort Adam för att Frida är kär i honom, fast Katrin och Adam är kära i varandra.

Klassen tyckte att det var fel av henne och att Frida får respektera att Katrin är med Adam.

Hanna Karlsson, Maestroskolan   


Den hade bra handling för det är verkligen sådana saker som händer i verkligheten bland ungdomar i vår ålder och det kändes lite som om den var verklighetsbaserad på något sätt.

Det måste vara den värsta situation man kan hamna i tycker jag, att tvingas välja mellan sin pojkvän och bästa kompis. Men Katrin väljer Frida.


Emelie Cosmo


Ett problem var ju att Katrin snodde Adam som Frida skulle bli ihop med. Men jag tycker inte att Katrin gjorde något fel, utan det var Frida som var dum som hade bestämt att Adam var hennes fast dom inte ens var tillsammans. Katrin kunde ju inte hjälpa att hon och Adam blev kära. Det var dåligt av Frida att bli arg på Katrin.

Det andra problemet var att Katrins mamma bara lämnade henne och Viktor som är hennes lillebror. Det är såklart fel att lämna dom, men jag tycker ändå att hela familjen borde komma överens om något om hon har fått ett bra jobb. Som till exempel att hon kommer hem på helgerna eller något sådant. Men det är ju inte så lätt om hon bara sticker så det är ändå mest hennes fel.


Max 8C Björknässkolan   


Brooks: Om jag inte hade sett honom

När Cait och hennes pappa har hämtat Caits bror Dominic och är på väg hem så åker dom förbi ån. Där får Cait syn på en grönklädd och smutsig ung man som vandrar längs ån. Cait lyser upp och det känns som det blir kärlek vid första ögonkastet.

Hon får reda på att killen heter Lucas och folk i hennes omgivning kallar honom för zigenare och tjuv. Cait vet inte vad hon ska göra och fortsätter att tänka på Lucas. Han är annorlunda, inte som andra killar.

Inget namn     



Eriksson: Lägerhästarnas natt

Sju pojkar åker ensamma ut på sommarlovet till en ö i Östersjön men dom äldre pojkarna tar kontrollen över dom yngre och det blir lite otäckt.

Är det rätt av dom äldre att utnyttja sin ålder för att ta kontroll?

Klassen svarade att dom tyckte det var fegt och ansvarslöst


Isac Steinmo      

Guillou: Ondskan

1. Vad har gjort att Erik blivit den han är?
2. Är det rätt att relegera honom
3. Hur stor del har ev. grupptryck

På den först frågan var alla överens om att fadern bär ett mycket stort ansvar, men vad som förvånade mig var att även Erik själv ansågs ha mycket stort ansvar. En annan sak som förvånade mig var att ingen nämnde miljön i skolan. Personligen tycker jag den har väldigt stor del i vad som har hänt, med sin militäriska och styrkehyllande stil.

Fråga nummer tre gav den starkaste samstämmigheten. Klassen sa ett rungande ja. Samtidigt märkte man ett visst missförstånd. Boken ”Ondskan” är över huvud taget mycket tacksam att diskutera eftersom relativt många antingen har läst boken eller sett filmen. Det visade sig dock att gänget framställs på ett lite felaktigt sätt i filmen – inte det krävande fysiskt starka gäng som skildras i boken utan snarare ett gäng svaga typer som avgudar Erik.


David Zetterman       

Kieri: Ingen grekisk Gud, precis

Boken handlar om femtonåriga Laura som blir kär i Anders Strandberg. Allt vore bra om det inte var så att han var mattelärare.

Det etiska problemet jag tog upp i klassen var om det var rätt att en elev var tillsammans med en lärare. Det var dom i och för sig inte i boken men jag tyckte ändå att det var en intressant fråga. Klassen tyckte olika. De flesta tyckte att det beror på åldern och att det var äckligt. En elev kan inte vara tillsammans med en lärare, fast ingen kan ju förstås hjälpa att man blir kär och att vara kär är ju inget fel.

Jag kunde lätt sätta mig in i hur Laura tänkte och kände. Det är en spännande bok om kärlek och vänskap


Inget namn

Jag tycker boken var bra men samtidigt konstig för man kan inte bli KÄR i en lärare. Det är äckligt. Men själva boken uttryckte sig bra om känslor och hur man kunde ha det i Lauras ålder och den berättade historien på ett mycket bra och inte på ett komplicerat sätt.

Jag tog upp om det var fel av Laura att inte ringa Lena och säga att hon inte kommer till skolan för hon var sjuk. Nu när dom håller på att glida ifrån varandra.

Klassen tyckte att man inte ska behöva lägga ner sin vänskap för en 35-årig mattelärare.

Inget namn           



Naidoo: På andra sidan sanningen

Boken handlar om en familj; föräldrar, son och dotter. De lever i Nigeria, som sedan flera år är härjat av krig mellan den ostadiga regeringen och ilskna, skoningslösa rebellgrupper. Pappan i familjen arbetar som journalist, och han avslöjar saker om rebellerna och regeringen som ingen antagligen skulle ha fått reda på annars.
En helt vanlig vardag när barnen just ska gå till skolan, kommer en bil infarande på deras parkering. En av männen i bilen skjuter mamman, som dör nästan på en gång.

Hela familjen är hotad, på grund av pappan Folajas avslöjanden. Mamman hade flera gånger bett honom att inte skriva, men han gjorde det ändå.

Sanningen måste ju fram, men inte till vilket pris som helst, jag tror inte det. Det är oerhört svårt …
Hursomhelst måste de fly. Barnen, Sade som bara är tolv år, och hennes ännu yngre lillebror, smugglas av en okänd kvinna till London

Men det är en helt ny skola, en engelsk skola med andra normer och regler.

De två tjejerna som är elakast gör allt för att förpesta tillvaron för Sade. Och de har hela klassen med sig.

Jag tror att vuxna måste se mer, jag vet att det är otroligt svårt, men de bara måste. Och barnen måste, måste berätta. Måste våga gå emot. Och man måste prata om det. Med alla, alla klasser, alla barn, alla vuxna.

Det finns många moraliska dilemman i denna bok; det där med rebellerna och regeringen, bristen på demokrati. Bristen på mänskliga rättigheter, respekt och kärlek. Det är ju ett måste, för att man ska kunna leva och må bra. Jag tror att somliga, alldeles för många av oss tar det där förgivet.

Det rasistiska hos människorna de möter i London är skrämmande. Visserligen verkade klasskamraterna vara elaka mot allt och alla, och det är ju egentligen lika skrämmande det.

Det finns en hel del att reflektera över i den här boken, och det som förvånade mig var att allt grubbel inte ledde någonstans, problemen tedde sig halvt olösliga. Men jag hoppas innerligt att så inte är fallet.


Rebecca Holmqvist                 


Nordin: Huset vid vägens slut

Kompisarna Joel, Pierre och Larsa brukar träffas i en hemlig koja som de kallar Örnnästet. Ibland brukar de övernatta i kojan och roar sig då med att berätta spökhistorier. Pierre berättar alltid de kusligaste historierna. En dag berättar han en historia om en plats och ett hus som de alla känner till. Här i huset vid vägens slut har fasansfulla saker hänt och det vilar något ondskefullt och otäckt över hela huset.

När de efter att ha besökt huset ska mötas i Örnnästet träffar de på en kille som heter Jonas. Dagge hatar Jonas direkt.

När de kommer till huset för andra gången vågar de som redan varit där inte gå in. Jonas däremot ville gärna gå in, han stod på gräsmattan då Dagge hoppade på honom och de två började slåss. Dagge dödshotade Jonas och när Dagge slutar med att säga att han aldrig mer vill se Jonas igen så går de därifrån. Jonas står ensam kvar. Dagen efter får Joel reda på att Jonas är försvunnen.

Polisen söker igenom hela huset men ändå så bestämmer sig Joel och Dagge för att gå och leta efter Jonas i huset eftersom de vet att det är ondskefullt.

Det fanns väldigt många etiska problem i den här boken, men jag tog det om Dagge och Joel gjorde rätt i att gå tillbaka till huset den tredje gången. Klassen hade väldigt olika uppfattningar om det eftersom det beror på andra saker som händer tidigare i boken. Men det var mest att de gjorde rätt eftersom de faktiskt hittade Jonas, men det var risk för deras eget liv, och då hade de inte gjort någon nytta för Jonas.

Inget namn                           



Oates: Vilda gröna ögon

Francescas mamma flyttar ifrån familjen, först bara ett litet tag men senare för gott. Francesca hälsar på sin mamma en gång men aldrig mer.

Men plötsligt så försvinner hennes mamma och Francesca börjar fundera.

Jag tycker att dilemmat i boken var bra. Själva dilemmat var att hon skulle välja mellan sin mamma och pappa. Hon valde fel.


Ulrika Svärd, Björknässkolan 8c            


Wahldén: Ingen behöver veta

Författaren tar upp ett väldigt svårt problem, en pojke blir våldtagen av sin moster …

Det dilemma som finns i boken är:
Om han ska polisanmäla eller berätta för någon vad som hänt. Jag tycker han skulle berättat det tidigare för polisen och krävt att polisen inte berättar för hans moster innan den delen av utredningen där bara han ska va med och kanske försökt kräva polisskydd.

Jag tycker själv inte hon har gjort något fel när hon hade sex med honom han har ju ändå egen talan och kan säga ifrån om han hade velat. Men att hon hotar honom är fel och jag tycker att hon borde ha fått ett juridiskt straff för att ha hotat honom, men att ha sex med honom är ju hans fel också.


Viktor Fredriksson, Björknässkolan 8c   

Det moraliska dilemmat är att pojken skäms över att han blev upphetsad trots situationen. Han tror i alla fall i början att det inte kan klassas som våldtäkt eftersom han inte gjorde, enligt honom, tillräckligt med motstånd. Efter att han vågat berätta för sin tränare/extrapappa får han också situationen klarare för sig och inser att det var hon som gjorde fel och inte han. Detta stöd som han ger betyder väldigt mycket och han bestämmer sej för att gå till polisen.

Martin Hällerfors, Björknässkolan 8c

Man hör sällan talas om kvinnor som våldtar män, så bokens ämne känns avlägset.

Mats Andersson, Björknässkolan 8c     
 


Boktips via mejl!
för dig mellan 7-15 år

Gästbok
Skriv egna lästips här

Länkar
Barnens länkar

Fler lästips 1.

Fler lästips 2.

Fler lästips 3.

Fler lästips 4

Fler lästips 5.

 

Publicerad av: Kjell Arwe Rydén Publicerad: 2005-06-23
Ansvarig för informationen:  Börje Sjölund, Kulturchef Bäst före: 2006-12-31