Rädda
Först av allt ska du tänka på att rädda människor från branden.
Sätt dig själv och andra i säkerhet.
Larma
Därefter ska du larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
Släcka
Om olyckan är framme är det viktigt att du vet hur du ska göra. Mycket kan du själv förbereda genom att skaffa brandvarnare, handbrandsläckare och inte minst träna dig i att agera rätt. Sedan kan du försöka släcka branden. Men ta inte för stora risker så du skadar dig själv.
- Grundregel vid brand: Rädda, larma, släck.
- Vid rök, kryp ut under röken. Då röken är giftig kan man bli
medvetslös på mindre än en minut.
- Vid mindre brand, närma dig branden i låg ställning, kryp under
röken och försök släcka elden.
- Om du inte kan släcka själv, stäng dörren till rummet där det
brinner, varna omgivningen och ring 112.
- Ta alltid ett larm på allvar. Vid brand, agera direkt och ta dig
lugnt till närmaste utgång.
- Vid brand i flerbostadshus, stanna i din lägenhet och avvakta
hjälp från räddningstjänsten. Gå aldrig ut i trappuppgången. Den kan
snabbt kan bli rökfylld.
- Använd inte hiss vid brand.
|
1. Brandvarnare
Är en enkel och billig utrustning för tidig upptäckt av brand.
Brandvarnare räddar liv! Placering bör vara i tak och i närheten
av sovrum. Prova brandvarnaren regelbundet så att den fungerar.
Enligt lag ska det finnas minst en fungerande brandvarnare i
varje bostad. I villor eller lägenheter med flera våningar rekommenderas
seriekopplade brandvarnare så att larmet hörs överallt.
2. Rökning
Rökning är den vanligaste brandorsaken vid bränder med dödlig
utgång. Det är inte bara i sängen som det är farligt utan även
i fåtöljer och soffor m.m.
Tips:
Släck alltid cigaretten.
Tag hand om glöden på ett
säkert sätt.
Rök
inte i sängen.
3. Köket
Många bränder börjar på spisen, torrkokning, fett och oljor
är vanliga orsaker. Fett och oljor börjar brinna när temperaturen
blir för hög, liksom stearin. Damm bakom kyl och frys gör att
kylning av kompressorer blir sämre, och de blir lätt överhettade.
Tips:
Gå aldrig från spisen med kokande kastrull eller
stekpanna med olja eller fett på plattan.
Gör regelbundet ren fettfiltret på köksfläkten.
Dammsug bakom kyl och frys regelbundet.
Frosta av frys, is gör att kompressorn får gå onödigt mycket.
4. Levande Ljus - Öppen eld
Levande ljus orsakar varje år många bränder.
Öppen spis är också en
risk, det är viktigt att elda på rätt sätt och använda
gnistskydd, så att glöd och gnistor ej kan antända brännbart
material.
Tips:
Lämna aldrig levande ljus utan
tillsyn
Använd
obrännbar ljusstake och obrännbar dekoration.
5. Släckutrustning
Det är alltid bra att ha någon form av släckutrustning till
hands. Lär dig hur den fungerar innan det blir bråttom!
Pulversläckare på 6 kg rekommenderas.
6. Utrymningsplan
Diskutera med dina närmaste hur ni skall göra om det inträffar
en brand i er bostad och ni behöver utrymma.
7. Spisvarnare
Det finns olika hjälpmedel som är bra, bl.a. spisvarnare som
känner av värme och bryter strömmen till spisen samt ger signal.
8. Timer
Timer kan vara bra att koppla in på vissa typer av elutrustning
t.ex. kaffebryggare, strykjärn m.m.
9. Ge inte någon chans att tända på
Det är tyvärr vanligt med anlagda bränder. De drabbar även
bostadsområden.
Tips:
Förvara inte brännbart
material i trapphus eller på andra lättillgängliga ställen.
Dörrarna till allmänna
utrymmen som källare, vind och garage ska vara låsta.
10. Förvara så liten mängd brandfarliga
varor som möjligt i din bostad
Exempel på mycket brandfarliga vätskor är bensin, T-sprit och
metanol. Dessa vätskor avger brännbara ångor som är explosiva.
I enfamiljshus, fritidshus och flerfamiljshus är det förbjudet att förvara
brandfarliga varor i vindsförråd. I flerfamiljshus är det även förbjudet
att förvara brandfarliga varor i källarförråd. Brandfarliga varor ska
förvaras i ventilerat brandtekniskt avskilt utrymme, exempelvis på
balkong.
Tips:
Förvara brandfarliga
vätskor i orginalförpackningar, där barn inte kan komma åt dem.
Tänd grillen med
tändvätska eller T-Gul, aldrig med bensin eller T-sprit.
Eldning
Den som eldar eller grillar ansvarar alltid för att det sker på
betryggande sätt för människa, miljö och egendom. Innan du tänder elden
måste du kontrollera att inte eldningsförbud råder. I Nacka kommun får du
elda rent och torrt trädgårdsavfall två veckor på våren respektive hösten,
om inte brandförsvaret infört tillfälligt eldningsförbud. Vid
eldningsförbud eller vid stark blåst får ingen eldning ske.
Eldning får inte förekomma så nära bebyggelse, tät vegetation,
luftledningar och liknande att dessa utsätts för skadlig värmepåverkan
eller nedsmutsning. Det som eldas ska vara rena fibrösa material. Fuktigt
eller vått trädgårdsavfall, plast, gummi, impregnerat eller målat virke,
sopor och andra material som kan ge upphov till besvärande lukt samt
kraftig eller giftig rökutveckling får inte eldas.
Elden ska ständigt bevakas. För att i nödfall kunna släcka bålet ska
släckutrustning i erforderlig omfattning finnas lätt tillgänglig.
Efter avslutad eldning ska den som är ansvarig för elden se till att den
är helt släkt. Denna kontroll bör upprepas flera gånger. Askhög ska efter
avslutad eldning under omröring begjutas med vatten eller täckas med sand
tills risk för brandspridning inte längre föreligger.
Visste du att:
De vanligaste orsakerna till brand i hemmet är rökning, TV:n, levande
ljus, mat på spis som glöms bort och elektriska fel.
Läs mer om
elsäkerhet.
|