Det har under de senaste åren konstaterats att bristfällig
hantering av livsmedel i hemmen orsakar många sjukdomsfall. Enligt
Statens livsmedelsverks antagande får en halv miljon personer
årligen besvär som beror på matförgiftning.
Så kan du undvika matförgiftning
I vår omgivning och i livsmedel finns bakterier. Vissa kan
orsaka sjukdom, bla matförgiftning. Matförgiftning kan också
orsakas av virus eller toxiner (gifter) som bakterierna kan ha
bildat i maten. Värmetåligt toxin förstörs nämligen inte vid
uppvärmning. För att minska risken för matförgiftning är det
viktigt att livsmedel hanteras på rätt sätt.
Tips:
Kylförvara livsmedel vid
högst +8 men gärna +4 grader.
När du fryser in mat bör
du tänka på att ofryst mat höjer temperaturen på redan infryst
mat. Frysförvara vid -18 grader, gärna kallare.
Tvätta alltid händerna
innan du hanterar livsmedel och mellan hantering av olika livsmedel.
Tvätta alltid händerna
efter toalettbesök.
Diska skärbrädor och
redskap noga mellan de olika momenten i matlagningen.
Använd helst olika
skärbrädor till olika slag av livsmedel.
Koka och stek så att
temperaturen i maten blir minst +70 grader. (Gäller det kött är
köttsaften då klar och ofärgad.)
Varmhåll livsmedel vid +60
grader eller varmare.
Skölj grönsakerna noggrant
innan de skall tillredas och ätas.
Tvätta disktrasan i maskin
då och då eller kasta trasan och ersätt den med en ny.
Kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om du tror att du
har blivit sjuk av mat som du antingen ätit på restaurang eller
själv köpt och tillagat. Din anmälan kan förhindra att andra
blir sjuka.