Hygien


Det har under de senaste åren konstaterats att bristfällig hantering av livsmedel i hemmen orsakar många sjukdomsfall. Enligt Statens livsmedelsverks antagande får en halv miljon personer årligen besvär som beror på matförgiftning.

Så kan du undvika matförgiftning


I vår omgivning och i livsmedel finns bakterier. Vissa kan orsaka sjukdom, bla matförgiftning. Matförgiftning kan också orsakas av virus eller toxiner (gifter) som bakterierna kan ha bildat i maten. Värmetåligt toxin förstörs nämligen inte vid uppvärmning. För att minska risken för matförgiftning är det viktigt att livsmedel hanteras på rätt sätt. 

 

Tips:

Kylförvara livsmedel vid högst +8 men gärna +4 grader.
När du fryser in mat bör du tänka på att ofryst mat höjer temperaturen på redan infryst mat. Frysförvara vid -18 grader, gärna kallare.
Tvätta alltid händerna innan du hanterar livsmedel och mellan hantering av olika livsmedel.
Tvätta alltid händerna efter toalettbesök.
Diska skärbrädor och redskap noga mellan de olika momenten i matlagningen.
Använd helst olika skärbrädor till olika slag av livsmedel.
Koka och stek så att temperaturen i maten blir minst +70 grader. (Gäller det kött är köttsaften då klar och ofärgad.)
Varmhåll livsmedel vid +60 grader eller varmare.
Skölj grönsakerna noggrant innan de skall tillredas och ätas.
Tvätta disktrasan i maskin då och då eller kasta trasan och ersätt den med en ny.

Kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om du tror att du har blivit sjuk av mat som du antingen ätit på restaurang eller själv köpt och tillagat. Din anmälan kan förhindra att andra blir sjuka.
 

Till startsidan för säkerhetstips

 

 


Publicerad av: Webbinformation Publicerad: 2010-05-28
Ansvarig för informationen:

Guldbrand Skjönberg
Direktör, Miljö, folkhälsa, säkerhet