Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Nacka kommun

Med säkerhetsarbete menas kommunens planering för att förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet, egendom, ekonomi och miljö.

Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för säkerhetsarbetet inom kommunen och fastställer riktlinjerna för arbetet. Varje nämnd har ansvaret för att riktlinjerna efterlevs.

Säkerhetsarbetet innefattar följande delar

1. Internt skydd innefattar säkerheten för kommunens egendom och verksamhet. Det kan röra sig om brand, inbrott och skadegörelse, vattenskador, överfall och olycksrisker samt även datasäkerhet, sekretess- och säkerhetsskyddsfrågor.

2. Skydd mot olyckor kan avse t.ex. olyckor vid transporter av farligt gods, rasolyckor, farliga utsläpp, avbrott i el- och vattenförsörjning eller andra svåra påfrestningar. Skydd mot olyckor innefattar även brottsförebyggande verksamhet och samverkan med andra för att påverka olyckor på annat håll än inom kommunens egen verksamhet samt även trafiksäkerhetsfrågor.

3. Civilt försvar och totalförsvarsplanering står för kommunens roll i totalförsvaret och vid en höjd beredskap och innefattar beredskapsförberedelser inom flertalet samhällsområden. Civilt försvar är en förlängning av internt skydd och skydd mot olyckor, vilka därmed är basen för beredskapsförberedelserna.



Nacka har ett åtagande som innebär att kommunen ska arbeta långsiktigt och i samarbete med framför allt landstingets hälso- och sjukvård för att minska antalet olycksfallsskador. Arbetet riktar sig till alla som bor och vistas i Nacka, men de konkreta åtgärderna koncentreras på grupper där risken att drabbas är särskilt stor.
Programmet ska engagera hälso- och sjukvården, kommunens verksamheter samt frivilliga organisationer.

Målet är att göra Nacka till en säker och trygg kommun att bo och vistas i. System och arbetsformer som leder till och vidmakthåller en säker livsmiljö i Nacka kommun ska utvecklas.

För mer information kontakta Hans-Ivar Swärd tfn: 08-718 92 15

 

Skadeförebyggande
verksamhet:
Barn och ungdomar

Äldre och handikappade

Idrott

Trafik

Skaderegistrering


Brottsförebyggande
centrum


Hit vänder du dig vid misstanke om att någon far illa

Klotterförebyggande
verksamhet


Räddningstjänsten i Nacka

SÄKSAM (säkerhets-
samordningsgruppen)

Civilt försvar och totalförsvarsplanering

Planering för allvarlig händelse och katastrof

 

 


Publicerad av: Webbinformation Publicerad: 2010-05-28
Ansvarig för informationen: Hans-Ivar Swärd