År 1870 bildades Ångfartygs AB Södra Sverige, som under ledning av grosshandlaren Jacob Setterwall skulle komma att bedriva en mycket framgångsrik trafik med snabba, punktliga och bekväma kustångare mellan Stockholm, Göteborg och Kristiania. Samma år köpte Jacob Setterwall också lägenheten Finntorp från Stora Sickla för att där låta uppföra en större sommarvilla av trä.

Med rederiets framgångar (vissa år hade man aktieutdelningar på över 30%!) och Setterwalls växande rikedom ökade också anspråken på sommarbostaden och tjänarstabens storlek. Trävillan ersattes 1896 av en magnifik patriciervilla i ett läge där den syntes väl från den då nya järnvägen till Saltsjöbaden. Byggnaden uppfördes i en rikt dekorerad fasadtegelarkitektur som närmast kan karakteriseras som fransk nyrenässans. Arkitekt var Johan Laurentz.

Interiörer från salongen 1987.
(Foto Gunnar Redelius)


Finntorp köptes 1950 av Nacka kommun för att tätexploateras. Planer fanns att utveckla platsen till Nackas kommersiella centrum. Den Setterwallska villan användes bl.a. som lokal för sjukkassa, lågstadiskola, kursverksamhet och vandrarhem. Under 1980-talet avvecklades tankarna på Finntorp som ett centrum och villan såldes. Senare ägare har låtit restaurera interiörerna. Villan är i dag skyddad av Byggnadsminneslagen.

Litt:
Redelius, Gunnar. "Setterwallska villan i Nacka" i Nackaboken 1990, s.5ff
Setterwall, Gösta. "Jacob Gustaf Setterwall. Skeppsredare i Stockholm och jordägare i Nacka" i Nackaboken 1990, s.23ff

Finntorp på 1960-talet. Settervalska villan i förgrunden.
(Foto Eric Ericsson)

finntorp01f.jpg

finntorp03f.jpg

finntorp04f.jpg

Gamla trävillan. (Foto från ca 1890 i Setterwalls familjealbum)

Nya villan o utsikten mot Järlasjön.
(Foton från 1899 i Stockholms stadsmuseum)