Hur kommer det sig att du arbetar som chef?
Jag har en ”medfödd” ambition att leda och var tidigt en informell
ledare. Dessutom tog jag tidigt ansvar och såg andras behov. Redan under
militärtjänstgöringen fick jag ledaransvar, som sedan följdes av andra
ledarpositioner inom offentlig förvaltning. Jag har även jobbat en kort
period inom den privata sektorn.
Vad gör dig till en bra ledare?
Jag är analytisk; bra på att se olika alternativ och konsekvenser. Jag
är öppen och kommunikativ. Dessutom visar jag respekt för
professionalismen hos medarbetarna. Jag är också bra på att ”läsa av”
medarbetarnas sätt att fungera; om de är tänkare, kännare, görare. Min
önskan och förmåga är att få alla att bidra och jag tycker att det är
bättre att alla gör 90 % än några få gör 110 %.
Hur har ditt ledarskap utvecklats under de år du varit chef?
De första 10-15 åren var det viktigt för mig att som chef vara i centrum
och få uppskattning för det jag åstadkom. Vid 40 års ålder bekräftades
att behovet av att vara i centrum var något positivt! Efter det har jag
ett mer ödmjukt förhållande till sitt chefskap och kan i stället sätta
medarbetarna i centrum.
Hur får du med dig personalen i ett effektiviserings-/förändringsarbete?
Jag använder mina analytiska och kommunikativa sidor för att hitta olika
lösningar. Jag presenterar förändringen för medarbetarna på varierade
sätt beroende på om personen är görare, tänkare eller kännare. Jag måste
tro på förändringar eller effektiviseringar för att kunna genomföra dem
med kraft.
|