Undvik skador när du blir äldre
När du blir äldre blir du skörare och gör dig mer illa när du faller. Kanske har du också äldre elektriska apparater som ökar brandrisken. På denna sida finns  råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön.

De vanligaste skadorna bland äldre är fallskador. Antalet äldre personer med höftfrakturer har fördubblats under de senaste decennierna, och fallskador bland äldre är därmed ett av våra mer omfattande folkhälsoproblem idag. I genomsnitt skadas två tredjedelar av de äldre inomhus, i sin bostad, på sjuk- eller ålderdomshem.
Med god kondition och muskelstyrka, balans och smidighet minskar risken för att du faller. Samtidigt bör du respektera det faktum att balans och smidighet minskar med åren även om du motionerar. Hemmet kan också behöva en genomgång – det är lätt att snubbla på småmattor. Äldre elektriska prylar kan behöva ersättas för att minska brandrisken.

Mer information
Om du vill ha goda råd om till exempel handtag vid badkar,
högre toalettstol eller en eventuell bostadsanpassning kontakta din distriktssköterska eller arbetsterapeut. Broschyrer och mer information kan du också få på Apoteken, vårdcentralerna och biblioteken.

Till startsidan för säkerhetstips

Detta kan du göra själv för att förebygga skador:

I hemmet
Utanför hemmet
Förebygg benskörhet
Förebyggande motion

Motion är livsviktigt

Extern länk: www.skyddsnatet.nu

Publicerad av: Webbinformation Publicerad: 2010-05-28
Ansvarig för informationen: Guldbrand Skjönberg
Direktör, Miljö, folkhälsa, säkerhet